vzgoja in šolanje psa

VZGOJA SREČENEGA PSA

Psi so naši najboljši prijatelji in del našega vsakdanjika. Ljudje se odločamo za različne pasme, večinoma na podlagi videza oziroma všečnosti, le malokrat pa razmislimo, kaj bo ta pes v življenju potreboval in če je sploh primeren za naš življenjski slog. Življenje s psom je lahko čudovito, lahko pa je tudi prava nočna mora. Kako torej doseči, da bo naš pes »priden« in vzoren član družbe?

Velika večina ljudi kupi ali celo dobi psa in misli, da se tu zgodba konča. V resnici pa se tukaj zgodba šele dobro začne. Vsak dober in skrben lastnik psa, ki želi imeti vzgojenega in srečnega psa, mora vložiti trud, doslednost in določeno znanje v vzgojo svojega psa. Ta vzgoja pa se prične s prvim dnem, ko domov pripeljete mladička oziroma morda že odraslega psa. Psu je potrebno na (psu) razumljiv način povedati, kaj želimo od njega, kakšna so pravila igre, kje so meje in omejitve, kakšno obnašanje pričakujemo in kako bo potekalo skupno sobivanje. To lahko dosežemo na različne načine. Obstajajo razni priročniki o vzgoji psa, lahko se odločite tudi za šolanje psa v bližnjem kinološkem društvu, lahko pa tudi ne naredite nič (zelo dober recept za nočno moro).

šolanje psov ŠKD Bela krajina

Šolanje psa ima veliko pozitivnih učinkov tako na psa kot vodnika, saj povečuje in krepi vez med njima. Psa učimo, da vodniku zaupa in mu sledi kot svoji vodji. Treningi povečujejo medsebojno komunikacijo in vodniku pomagajo, da razume telesno govorico svojega psa in tudi njegove potrebe. Redni treningi omogočajo, da svojemu psu postavite jasna pravila igre in tudi meje, ki jim lahko sledi. Samo šolanje psa in dosledno izvajanje vaj tudi postavi temelje, ki so potrebni za preprečevanje in lažje obvladovanje morebitnih vedenjskih težav, ki se lahko pojavijo s časom. Zelo pomemben vidik šolanja psa je tudi, da omogoča mentalno stimulacijo psu, saj ko le-ta razmišlja in rešuje probleme, dobiva dragoceno mentalno zaposlitev, ki mu pomaga, da se umiri in porabi odvečno energijo. Občasno lahko te mentalne zaposlitve celo zamenjajo sprehod.

 Ko vaš pes obvlada osnove, lahko začnete trenirati trikce ali celo kakšne pasje športe kot so agility, IGP itd.

Zelo učinkovito je začeti z učenjem psa že v zgodnji mladosti (2 meseca starega mladička). Mladička naučimo, kako uporabljati efektivno svoje možgane in to bo postavilo temelje za uspešno učenje v prihodnosti. Tudi odraslega psa je mogoče naučiti novih trikov, saj nikoli ni prepozno za začetek treninga. Ne glede na pasmo ali starost, je šolanje psa bistveni del odgovornega in skrbnega lastništva.

Skupinski tečaji so odličen način, da svojega psa socializirate, naučite manir in pridobite zaupanje in popolno pozornost kljub motnjam v okolju. Pomembno je, da so treningi zabavni in zanimivi tako za psa kot vodnika. Uporabite čim več pohval in spodbud ter trenirajte, ko ste dobro razpoloženi ter dajte vedeti psu, kako ste srečni, ko je vajo izvedel pravilno.

V Športnem kinološkem društvu Bela krajina šolamo pse že več kot 30 let. Vsako leto razpisujemo spomladanske in jesenske tečaje šolanja psov, ki so iz leta v leto vse boljše obiskani. Pri nas se šolajo psi iz vseh treh belokranjskih občin. Naše vadbišče z brunarico se nahaja na Vražjem kamnu pri Črnomlju v idiličnem okolju sredi gozda. Vadbišče je od lanskega leta tudi ograjeno in s tem je poskrbljeno za maksimalno varnost in sproščenost vodnikov in njihovih psov. Naši inštruktorji so licencirani s strani Kinološke zveze Slovenije in imajo večletne izkušnje s šolanjem različni psov po različnih stopnjah. Šolanje poteka na podlagi pozitivne motivacije s psu prijaznimi metodami.

 Če si torej želite vzgojenega in srečnega psa in bi potrebovali dodatne informacije, ste na pravem mestu.

 

šolanje in vzgoja psa
šolanje in vzgoja psa
šolanje in vzgoja psa
šolanje in vzgoja psa
športno kinološko društvo bela krajina
šolanje in vzgoja psa
Share This